GRAD ZA OBITELJ

U proteklom razdoblju smo u potpunosti obnovili ili izgradili javna dječja igrališta u Ražinama, Vrpolju, Zatonu, Meterizama, Vidicima, Biocima, Krvavicama, Mažuricama, Meterizama, Šubićevcu, Crnici, šibenskoj Rivi, plaži Brodarica, te otocima Krapnju i Žiriju, ali isto tako okoliš dječjih vrtića Građe, Kućice na Baldekinu, Vesla u Zatonu i Malog Mihovila na Jamnjaku.

Grad Šibenik proglašen je najboljim velikom gradom u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike u 2020. godini u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Najvažnija demografska mjera je zapošljavanje. Broj stalnih radnih mjesta izvan sezone u Šibeniku kontinuirano raste od 2013. godine te 2019. godine po prvi put prešao 14 tisuća. Uz gospodarski rast, Šibenik potiče mlade obitelji kroz slijedeće grupe ciljeva

Omogućiti mladim obiteljima dostupno stanovanje

Pronatalitetne mjere pri rođenju djeteta

Ulagati u predškolski odgoj i obrazovanje

Ulagati u programe kulture i sporta za djecu i mlade

275 mladih obitelji rješava svoje stambeno pitanje kroz program POS.  Useljeno je 148 stanova na Šubićevcu, 127 se gradi na Biocima, a u tijeku su pripreme za treći krug.

Grad Šibenik isplaćuje novčanu pomoć roditeljima za prvo dijete 1.500 kuna, za drugo 2.000 kuna, a za treće i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna.

Kroz projekte energetske obnove obnovljena su četiri dječja vrtića i jedna osnovna škola. Otvoren je vrtić na Jamnjaku. Gradi se vrtić u Crnici. Šibenik je među vodećim gradovima u Hrvatskoj po dostupnosti i broju upisane djece u vrtiće. Cijena vrtića u Hrvatskoj ispod je Hrvatskog prosjeka, a postoje i programi besplatnog boravka djece u vrtićima po socijalnim kriterijima. Grad sufinancira i boravak djece u privatnim vrtićima.

Grad je pokrenuo program jednosmjenske nastave, osigurava sredstva za 35 pomoćnika u nastavi, te podržava projekt zdravih obroka.

Promjena veličine fonta
Kontrast