KULTURA I BAŠTINA

Proračun grada Šibenika od 2013. godine do danas povećao se sa 163 na čak 450 milijuna kuna, što predstavlja rast veći od 250 posto. Izdvajanja grada Šibenika za društvene djelatnosti u kriznoj 2021. godini iznosit će oko 190 milijuna kuna. To je 25 posto više od UKUPNOG proračuna grada Šibenika za 2013.

Kulturna baština dio je naše kolektivne svijesti i identiteta. Ona utječe na kvalitetu života građana i značajan je čimbenik gospodarskog razvoja grada. Otkad su šibenske tvrđave stavljene u funkciju razvoja grada, turistički promet u Šibeniku porastao je za 64%. Revitalizirane tvrđave dosad je posjetilo nešto manje od milijun ljudi. Na njima je održano preko 200 različitih programa koje, zajedno sa Šibenčanima, redovito posjećuju i turisti.

Ciljevi naših kulturnih politika su:

Obnavljati kulturnu baštinu i staviti je u funkciju gospodarskog razvoja

Razvijati vlastitu kulturnu scenu kroz rad ustanova i civilnog sektora

Realizirati kulturne programe s ciljem podizanja kvalitete života u Šibeniku

Biti otvoren za prihvat kvalitetnih kulturnih programa iz cijelog svijeta

Njegovati povijesnu baštinu i sjećanja domovinskog rata

Projekti revitalizacije kulturne baštine privode se kraju. Tvrđave sv. Mihovila i Barone su u funkciji, a sv. Ivan je pri kraju. Pri kraju je i završetak radova na uređenju kuće umjetnosti Arsen. Zajedno s kazalištem, muzejom, knjižnicom, te sve snažnijom nezavisnom scenom, stvoreni su preduvjeti za razvoj raznolikog i kvalitetnog kulturnog života u Šibeniku.

Nastavit ćemo razvijati Šibenik kao grad pozornicu – središte jadranske kulturne i festivalske scene. Sezona bogatog kulturnog života u Šibeniku svake se godine produljuje. Kulturna i zabavna događanja izvan ljetnih mjeseci sve su bogatija, a vrhunac doživljavaju u prosincu kroz Adventuru.

Povijesna baština i sjećanje na domovinski rat zauzima posebno mjesto u našim srcima. Uz redovito obilježavanje rujanskih događanja, zajedno s Ministarstvom branitelja pokrenuli smo projekt izgradnje velikog braniteljskog centra zahvaljujući kojem će Šibenik postati nacionalno središte braniteljske populacije i mjesto na kojem se njeguje sjećanje na Domovinski rat.

Promjena veličine fonta
Kontrast